SLUIT DIT VENSTER

kennel en site logo

SLUIT DIT VENSTER

De Vragen over de vacht:
Horizontale lijn hondenpootjes

Hoe ontstaan de verschillende kleuren vachten ?

De haarkleur is gebaseerd op erfelijke eigenschappen en het is niet eenvoudig daar iets over te zeggen omdat het en ingewikkelde materie is.
Het pigment dat de haren kleurt wordt in de huidpapil tussen de vezels van de haar gestopt.
De hoeveelheid pigment en de plaats waar dit in de haren terecht komt zorgen voor de kleur verschillen. In feite zijn er maar 2 verschillende soorten pigment namelijk zwart-bruin en rood-geel.Met deze 2 pigmenten is het mogelijk gebleken alle verschillende kleuren van de verschillende hondenrassen te maken.

Wat is het verschil tussen nesthaar en het haar van de volwassen bouvier ?

Voordat de pup wordt geboren ,vormt zich in de baarmoeder een vacht rond het lichaam. Het haar waarmee de pup wordt geboren wordt nesthaar genoemd. Dit haar is zachter en vaak ook korter dan het haar van de volwassen bouvier. Daarnaast staan er per oppervlakte eenheid ook minder haren op de huid. De vacht van de pup is dus dunner dan die van de volwassen bouvier. Naarmate de pup ouder wordt ontstaan er meerdere haarknoppen in de huid waarin zich haren gaan vormen. Als de pup tussen de 8 en 10 weken oud is,begint hij het nesthaar te verwisselen voor de volwassen haren. Bij de leeftijd van zo'n 16 weken is het nesthaar volledig verdwenen. De huid van de pup is vaak erg kwetsbaar en daarom is het beter te wachten met een stevige borstel beurt totdat de pup ongeveer 4 maanden is en een volwassen vacht heeft. In de tussentijd kunnen we met de handen proberen zoveel mogelijk losgelaten nesthaar uit de vacht te verwijderen. Ga er echter niet aan de haren trekken want daardoor kunnen huidproblemen ontstaan.

Wat gebeurt er als mijn bouvier wordt getrimd ?

Bij het trimmen van een bouvier wordt het haar met behulp van een zogenaamd trimmes uit de huid getrokken. Een trimmes snijdt niet,maar heeft tandjes waardoor het haar met een vinger goed vastgeklemd kan worden waarna het gemakkelijk uit de huid te trekken is.Alleen het haar dat helemaal uitgegroeid is,mag getrimd worden. Er wordt dan gezegd dat het haar trimrijp is. Het lijkt misschien op een vorm van dierenmishandeling om haar uit de huid van de bouvier te trekken,maar dat is het niet. Als het haar op een deskundige manier in de groeirichting uit de huid wordt getrokken,voelt de bouvier er gewoonlijk niets of weinig van.Op de plekken die wel gevoelig zijn zoals het hoofd,het bovenste deel van de achterbenen en de nek wordt meestal gebruik gemaakt van snijdende trimmessen. Daarmee wordt het haar dus afgesneden en niet uit de huid getrokken. Het trimmen van een bouvier is een arbeidsintensief werk en heel wat anders dan een hond scheren.Bij het trimmen wordt de hoeveelheid haren op de huid verminderd,bij het scheren worden de haren alleen maar korter gemaakt. Omdat scheren veel sneller gaat dan trimmen,worden bouviers helaas nogal eens geschoren en niet getrimd.

Mag ik mijn Bouvier wassen ?

Iedereen weet dat bouviers en eigenlijk alle honden weleens een minder aangename geur bij zich dragen. Daarnaast hebben honden de onhebbelijk gewoonte in sloten te springen,door struiken te rennen en af en toe in het gras te rollen. Toch echter wordt het niet aangeraden een bouvier te wassen omdat in de praktijk is gebleken dat vaak wassen huidproblemen kan geven. Het is daarom raadzaam alleen een bouvier te wassen als het echt niet anders kan. Gebruik voor het wassen van de bouvier alleen een goede hondenshampoo die speciaal is ontwikkeld met het oog op de stofwisseling van de hondenhuid. Je eigen shampoo gebruiken is vragen om problemen !

Mag ik mijn bouvier zomers kaalscheren ?

Nee,hoe goed ook bedoelt ! De vacht speelt niet alleen een belangrijke rol bij de bescherming van het lichaam tegen de kou,maar ook tegen teveel zonnestraling en overmatige warmte Daarom mag een hond in een warme zomer NOOIT worden kaalgeschoren. Door de UV straling in het zonlicht kan de huid snel verbranden waardoor blaren ontstaan en deh ond pijn zal lijden. In veel ernstiger gevallen kunnen zelfs huidontstekingen ontstaan. Daarnaast is de hond niet meer in staat zijn lichaamstemparatuur goed te regelen,waardoor er veel stress bij het dier zal ontstaan.Een gevolg daarvan kan zijn dat de hond ziek wordt door binnendringende ziektekiemen.Het belangrijkste voor uw bouvier is dat die warme zomerdag doorgekomen kan worden door een plekje in de schaduw en voldoende drinkwater.
De vacht dient in dergelijke situatie als een isolatielaag waardoor de warmte van de buitenlucht slecht bij de huid kan komen.

Waardoor heeft mijn bouvier zo'n jeuk ?

In de bovenste lagen van de huid ligt een fijn vertakt netwerk van kleine zenuwen. Vanuit dat netwerk dringen zenuwuiteinden door tot vlak onder het huidoppervlak. Als deze zenuwuiteinden geprikkeld worden dan ontstaat er een soort elektrisch stroompje in de zenuw. Dat stroompje loopt vervolgens via het ruggenmerg naar de hersenen waar het jeukgevoel ontstaat. De stoffen die in staat zijn om de zenuwuiteinden te prikkelen behoren tot een speciale groep van eiwitten. Er zijn heel veel oorzaken bekend waardoor deze eiwitten vrijkomen .BacteriŽn en schimmels zijn in staat ze zelf in de huid af te geven. Maar ook als de eigen afweer van het lichaam in de huid gaat werken om ziekteverwekkers ,giftige stoffen (insectenbeet) of afgestorven cellen (blauwe plekken) op te ruimen komen deze eiwitten vrij. Het jeukgevoel kan worden versterkt door verveling,depressie of uitdroging. Uit het voorgaande kan worden afgeleid dat er meestal een gedegen onderzoek nodig is om te achterhalen wat precies de oorzaak van de jeuk bij de bouvier is. In sommige gevallen is het niet mogelijk de jeuk met een behandeling afdoende te bestrijden, maar keert de jeuk na enige tijd weer terug. Meerdere behandelingen kan dan noodzakelijk zijn.

Kan de voeding oorzaak zijn van de huidproblemen?

Een goede voeding is erg belangrijk voor de huid. De stofwisseling van de huid is namelijk erg hoog omdat er steeds weer nieuwe cellen gevormd moeten worden. Omdat goed te laten verlopen is het noodzakelijk dat er voldoende bouwstoffen en brandstoffen aanwezig zijn. Bouviers die met een goed fabrieksvoer gevoed worden krijgen in de regel alles binnen wat ze nodig hebben. Op de verpakking van het voer moet dan wel staan dat het een compleet dan wel volledig hondenvoer gaat .Naast deze voeding heeft de bouvier geen voeding meer nodig ,geef hem dan ook niet teveel extra lekkernij en vlees. Bouviers die met de pot mee-eten of een minder volledig hondenvoer krijgen , kunnen huidaandoeningen ontwikkelen. Meestal wordt de huid dan dikker en droger en ontstaan er kleine korstjes. de huid kan ook gaan schilferen en de vacht is dor en futloos of juist erg vettig.

Mijn Bouvier heeft een ongename vachtgeur. Kan ik daar wat aan doen ?

Gelukkig komt dit bij de bouvier niet echt veel voor.
De geur die u ruikt wordt veroorzaakt doordat er in de vacht allerlei stoffen worden gevormd,meestal onverzadigde vetzuren.
Er zijn in de handel diverse shampoos welke dit tegen zouden gaan.
Zie de vraag " Mag ik mijn Bouvier wassen ?"
Als het probleem aanblijft houden dan is een bezoek aan de dierenarts gewenst om te onderzoeken of er toch niet iets ernstig aan de hand is.
Soms worden er goede resultaten bereikt door een eetlepel maÔsolie of schapenvet door de maaltijd te mengen.
Deze producten bestaan ook onverzadigde vetzuren en kunnen in een aantal gevallen de stofwisseling in de huid reguleren.
Ook wel gehoord is het geven van bietensap of wortelsap.
Van dit laatste is echter niet duidelijk of deze een reinigende werking hebben.

Hoe vaak moet ik mijn bouvier borstelen ?

Doordat de bouvier een langharig vacht heeft is aandacht van zijn vacht zeker minimaal 3 x per week nodig !
In de vacht kunnen zich takjes / grond / vuil e.d vastzetten.
Door een goede borstelbeurt kunnen wij deze verwijderen.
Om onze bouvier aan zijn/haar borstelbeurt te wennen is het daarom belangrijk dat we hem/haar al op jonge leeftijd kennis laten maken met de verzorging van zijn/haar vacht.
Vergeet bij het borstelen de buik en de haren achter de achterpoten niet.

Horizontale lijn hondenpootjes
© 2000 - 2008 A.v.d.Berg